Wednesday, March 31, 2010

Tahniah Graduan Kolej Komuniti Wilayah Timur

.
Majlis Konvokesyen Kolej Komuniti Wilayah Timur berlangsung di Dewan Utama Gambang Resort City semalam. Indahku Production diberi kepercayaan membuat liputan langsung MCP (Multi-Camera Production) pada majlis yang meriah itu. Tahniah kepada para graduan.

Sedikit lain dari biasa, paparan video yang tampak di skrin tatkala setiap lulusan naik ke pentas sewaktu namanya disebut akan disertakan caption nama lulusan tersebut. Ini memberikan sedikit impak pada visual ketika beliau menerima sijilnya daripada penyampai.

Indahku Production mempunyai kelengkapan dan krew untuk tujuan seperti itu jika diperlukan.
.

Sunday, March 28, 2010

Wedding Planning Convention @ Dewan Tun Rahah, KL

.
Semalam kami berada di Dewan Besar Tun Rahah, Menara Yayasan Tun Razak, Jalan Bukit Bintang, Kuala Lumpur, memberi perkhidmatan MCP (Multi-Camera Production) sempena Wedding Planning Convention 2010 anjuran UiTM Puncak Alam (Sutera Oganizers).

Agak gemilang juga majlis itu dan sememangnya memerlukan perkhidmatan MCP. Tanpa khidmat MCP maka banyaklah segmen acara di pentas yang tidak dapat dinikmati secara dekat oleh hadirin. 'Dekat' bermaksud imej dipapar secara Close Up dan Medium Close Up. Hadirin akan berpuashati dapat menikmati wajah dan fesyen yang muncul dalam majlis sekalipun mereka duduk jauh dari medan acara.

Antaranya, wajah kedua mempelai yang dirai (pasangan pengantin Fahimi dan Sarah), acara merenjis, 3 segmen pertunjukan fesyen, pertunjukan silat dan kompang, persembahan muzik dan nyanyian, semua ini dapat dinikmati secara 'dekat' melalui dua skrin besar yang terdapat di dua sudut dalam dewan. Demikian juga ketika ucapan dan seminar berlangsung, penyampaian pengucap dan ahli panel dapat lebih dihayati melalui liputan langsung MCP ala-ala di TV tampaknya.
.

Tuesday, March 16, 2010

Keboooom!!

.
Semalam shooting proses meletupkan bukit besi di Chaah, 25km dari Segamat. Satu pengalaman baru. Tak pernah sebelum ini kami shoot di lokasi yang panas, berhabuk dan berbahaya begitu. Tak pernah juga kami kena shoot scene letupan bom berangkai begini..

100 biji bom ditanam di bukit yang sarat dengan batu besi (iron ferrite). Bila semuanya siap sedia, semua pekerja diarah keluar meninggalkan kawasan itu kira-kira 500 meter jauhnya. Semua kenderaan ringan dan berat juga diarah keluar mengosongkan kawasan itu. Medan bergaung itu menjadi sunyi sepi.. 100 biji bom berangkai itu akan diletup secara remote control dari jarak 500 meter.

Habis tu kami macamana? Kami kena berada di lokasi untuk shoot babak letupan itu. Ia mesti dirakam dengan jelas. Ia kehendak skrip. Tapi kami telah diperingatkan akan bahaya-bahaya yang bakal berlaku antaranya percikan dan lontaran batu-batu besi sebesar penumbuk, malah boleh lebih besar lagi dari itu, melayang ke udara ibarat muntahan lahar gunung berapi, kemudian jatuh berselerakan. Bumi di sekitar 500 meter dari pusat letupan pula akan bergegar, berkemungkinan akan membuatkan tebing-tebing bukit runtuh menggelongsor ke bawah..

Isk, isk, isk.. mana berani untuk menggadai nyawa begitu.. bayaran pun bukannya lumayan sangat.. kalaupun lumayan tak akan bermakna apa-apa lagi bila diri dah cedera, cacat atau maut..

Kami tiada pilihan lain.. 2 buah kamera video yang kami pertaruhkan nasibnya.. setiap satu kami set di dua lokasi yang berbeza tetapi agak hampir juga dengan pusat letupan. Satu di set lensa wide angle manakala satu lagi di set lensa medium close-up. Selepas butang rakaman ditekan kedua-dua kamera ditinggalkan, kami pecut lari dengan Kembara ke kawasan selamat 500 meter jauhnya.

20 minit kemudian.. Kebooom!! 100 biji bom berangkai meletup serentak. Bumi bergegar..













Mencari sudut terbaik..












100 biji bom ditanam..












2 kamera diset..












Keboooom!!










Bukan batu sebarang batu..












Ini batu besi..












Korek.. korek.. dan korek..













Alhamdulillah.. semua selamat..
.

Saturday, March 6, 2010

Majlis '3 dalam 1'

.
Malam tadi sempurnalah satu lagi tugas membuat liputan live dengan kaedah MCP (Multi-Camera Production) pada satu majlis di MS Garden, Kuantan. Majlis anjuran Pejabat Setiausaha Kerajaan Pahang (SUK) itu merupakan majlis '3 dalam 1' iaitu Majlis Penghargaan Pelaksanaan MS ISO 9000, Pelancaran Laman Web Rasmi Kerajaan Negeri Pahang Darul Makmur, dan Pelancaran Perkhidmatan mySMS Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Pahang. Majlis dirasmikan oleh YAB Menteri Besar Pahang.

Pada majlis itu juga telah ditayangkan sebuah video dan sebuah persembahan slaid yang telah diamanahkan kepada Indahku Production menghasilkannya. Keseluruhan perkhidmatan kami berjalan lancar.

Terima kasih kepada pihak Pejabat SUK khususnya En. Yus, Cik Siti Noordiana, Cik Roshayati dan ramai lagi yang telah memberi kepercayaan kepada kami, juga kepada para pelakon sketsa, pengarahnya dan penulis skrip yang sangat memahami tugas-tugas produksi kami yang ditekan kekangan masa.

Sedutan sebahagian video Sketsa mySMS dipaparkan untuk tontonan.

video

Wednesday, March 3, 2010

Pro atau Tak Pro?

.
Pro kah atau Tak Pro kalau sesebuah penerbitan video boleh dibuat cepat?

Ahad lalu (10 malam) secara tergesa-gesa kami diminta oleh Pejabat SUK Pahang menghasilkan sebuah video sketsa pendek yang akan ditayangkan jumaat ini sempena sebuah majlis perasmian yang akan disempurnakan oleh YAB Menteri Besar Pahang. Video 5 minit itu akan ditayang sebaik saja selesai gimik perasmian di pentas. Sketsa tersebut mengenai khidmat mySMS (Aduan).

Rabu kena tunjuk progres, khamis kena siap dan bersedia untuk raptai.

Kami hanya ada 4 hari saja untuk menghasilkannya?

"Boleh?" tanya mereka. "boleh laaa.." rayu mereka pula..

Seperti biasa, saya jawab saja "boleh.. tapi dengan syarat.."

Selepas berbincang malam itu, keputusan diambil antaranya: 1. menjelang pagi esok (isnin) kena ada orang tulis skrip, 2. menjelang pagi esok kena ada orang sanggup jadi pengarah, 3. menjelang pagi esok sudah ada para pelakon, 4. menjelang pagi esok sudah ditentukan lokasi, 5. esok shooting satu hari sahaja.. dan beberapa perkara lagi, semuanya esok..

Kemudian kami kena masuk studio untuk edit siap narration dan lagu latar.. perghhh..

Yang harunya, pagi isnin tu.. skrip berubah, lokasi berpindah ke Pekan, pelakon bertambah..

Pro atau Tak Pro kerja macam ini? hahaha.. tunggu.. hasilnya..







Tepi jalan baru reka skrip 'spontan'..










Pengarah nak begini..










Cameraman lak sibuk nak jadi Pengarah..










Penulis skrip dah pening..










Pelakon meluahkan pandangan..










Mujur Penerbit cool dan sabar..










Akhirnya Pengarah jadi Pelakon..










Cameraman kena la buat kerja dia..










Sudah kehendak skrip 'spontan'..










Action!



.