Saturday, May 22, 2010

'Skylift Shot' mana ada dalam buku?

.
A Crane Shot is a shot taken by a camera on a crane. The camera is either raised up into the air or lowered to the ground during the shot - thereby dramatically varying the height and the angle-of-view of the shot.

Demikian biasanya takrif Crane Shot dalam buku-buku berkaitan Sinematografi atau Videografi.

Indahku Production berangan nak memperkenal dan mempopularkan istilah baru Skylift Shot. Kami dah Google Search dan Google Book memang belum ada istilah ini. Jadi, kalau ditakdirkan istilah ini popular di masa hadapan mulai tarikh hari ini maka sahlah istilah itu dicipta oleh Indahku Production, ha ha ha..

Tak kisah la kepada komen-komen yang akan kata "alah.. sama je hasilnya dengan Crane Shot..". Soalnya kami tidak menggunakan kren. Kren ialah jentera yang diguna untuk mengangkut atau memindahkan barang-barang, biasanya dengan menggunakan cangkuk. Kami menggunakan Skylift, jentera yang menyerupai kren tapi ada 'bakul' yang boleh menempatkan orang di dalamnya. Asalnya diguna oleh pihak bomba dan penyelamat, atau penyenggara bangunan dan perkhidmatan yang melibatkan kedudukan tinggi. Maka, kami nak namakannya Skylift Shot. Sudah beberapa kali kami menggunakan shot ini dalam produksi kami. Mungkin kelihatan tak pro, tapi hasilnya tetap pro..

Sedikit sedutan hasilnya (video)


.

No comments:

Post a Comment